Over Vivian Maier - Een boek dat nog nog gemaakt moet worden.
In 2007 zoekt John Maloof, makelaar in Chicago, op een veiling naar fotomateriaal dat hij kan gebruiken voor een boek over de buurt waarin hij woont. Hij koopt een aantal dozen met negatieven voor 400 dollar.
Hij snuffelt vlotjes door de inhoud maar hij treft niets aan over zijn wijk, Portage Park, en bergt het zaakje op.
Maanden later bekijkt hij de foto's nogmaals, met meer aandacht, en nu wordt hij er door gegrepen. Hij beseft dat ze gemaakt zijn door iemand die zich kan meten met de allergrootsten uit de geschiedenis van de [straat]-fotografie, maar die desondanks volslagen onbekend is. Hij is in het bezit van meer dan 100.000 negatieven.
Maloof ontdekt dat ze gemaakt zijn door een alleenstaande vrouw die Vivian Maier heet, die werkte als nannie in gezinnen in Chicago. Maier werd geboren in New York in 1926 en ze leeft nog op het moment dat hij naar haar op zoek gaat. Hij ontdekt haar verblijfplaats pas als hij haar naam 'googled' en haar overlijdensadvertentie aantreft in april 2009. Wanneer Maloof op de fotosite Flickr iets van het werk laat zien krijgt hij een overdonderende hoeveelheid reacties en het begint hem te dagen dat hij met iets bijzonders van doen heeft. Hij pluist uit waar Maier gewerkt heeft , spreekt met de families waar ze voor de kinderen zorgde, probeert interesse te wekken bij kranten, musea en omroepen en hier en daar vindt hij de weerklank die het werk verdient. Dat resulteert bijvoorbeeld in deze reportage van 'Chicago Tonight'.
John Maloof schat dat Vivian Maier zo'n 125.000 foto's heeft gemaakt , waarvan er 1 op de 100 artistiek interessant is. Dan komt het er op neer dat er 1250 foto's zijn die de kwaliteit hebben om te worden opgenomen in fotoboeken. Bij 200 foto's per boek levert dat 6 delen op. Als je nou weet dat van Maiers materiaal nog 90.000 beelden moeten worden gedigitaliseerd en dat er nog 1000 onontwikkelde films [ nog eens 12.000 foto's ] bij zitten, dan weet je ook dat John Maloof aan het beheer van dit enorme archief en het uitgeven en exposeren van Vivian Maiers straatfotografie een levenstaak heeft.
Het eerste van die boeken is overigens reeds aangekondigd door Powerhouse Books [ een naam die voorwaar een energieke aanpak van dit monnikenwerk belooft] en we zijn benieuwd.