4 apr 2011

De 50 beste...?

NRC-journalist Arjen Fortuin denkt terug aan zijn jeugd en aan zijn boekwinkel van toen ... "zo vol kasten dat het onvoorstelbaar was dat er boeken niet waren"  Dat leek zo,  toen... in de ogen van een kleine jongen. Dat is nu wel anders. Vandaag de dag bepaalt meestal de omzetsnelheid welke boeken we op voorraad houden en welke niet. Er is weinig financiĆ«le speelruimte dus je laat je niet [teveel] leiden door persoonlijke literaire voorkeuren of verzameldrift of voor mijn part door snobistische motieven. Je doet aan verstandig voorraadbeheer of je gaat ten onder.

Maar goed, Fortuins mijmeringen roepen de vraag op: Bestaan er nog boekhandels die alles hebben ... boekhandels waar je de klassieken zo van de plank plukt? Meten is weten. De redactie van het boeken-katern van de kwaliteitskrant stelde een lijst samen van 50 klassieke titels, van 50 must-haves. Wij hebben in onze winkel ook geteld, want wij willen wel bij de besten horen, en we kwamen een heel eind . Maar wat jammer nou... niet Mei van Gorter, maar wel Verzen, niet De pest van Camus, maar wel De vreemdeling, niet Dood op krediet van Celine maar wel Reis naar het einde van de nacht...en van Stendhal niet De Kartuize van Parma, maar wel Het rood en het zwart. Het is om gek van te worden ...zo redden we het niet...net niet bij de beste 50.

En we lieten ons nog wel leiden door hetzelfde uitgelezen gezelschap dat voor Atheneum de beste 100 [baas boven baas] selecteerde voor de Perpetua-reeks. Maarten Asscher, Kees Fens, Arnon Grunberg, Piet Gerbrandy, Hella S. Haasse en Kristien Hemmerechts, ga daar maar eens tegenin. Fortuin en consorten wel ...en omdat wij er zo graag bij willen horen gaan we volgend jaar ten onder, aan onze verzamelwoede...de lijst Fortuin, de lijst Atheneum, en vast nog wel een lijst Ik weet het nog beter ... Wat moet dat moet, we willen nu eenmaal meetellen...en dat in een tijd waarin iedereen de halve dag op internet leest en blogt en speelt en straks eBoeken download waar je als boekhandelaar niks meer aan verdient...in ieder geval niet genoeg om meerdere klassieke canons in huis te halen en te houden.